Diyabet Komplikasyonlarından Kaçınmak İçin İpuçları

Karbonhidratları Dikkatlice Seçin

Diyabet, karbonhidratları tamamen kesmeniz gerektiği anlamına gelmez. Vücutta yavaşça parçalanan ve sabit enerji sağlayan karbonhidratları seçin. Tam tahıllara, fasulyeye, kuruyemişlere, taze sebze ve meyvelere yönelin. Evet, tatlı olmasına rağmen meyve yiyebilirsiniz. Her öğünde doğru miktarda karbonhidrat tüketmekle ilgilidir. Bir diyetisyen sizin için ne kadar doğru olduğunu öğrenmenize yardımcı olabilir.

İhtiyacınız Varsa Kilo Verin

Yavaş yavaş başlayın. Aşırı kiloluysanız, sadece birkaç kilo vermek bile vücudun insülin kullanma yeteneğini geliştirebilir. Kan şekerinizi düşürmenize, kan basıncınızı ve kan yağlarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca daha fazla enerjiye sahip olacaksınız. Yediğinizden daha fazla kalori yakmayı hedefleyin. Başlamak için diyetinizden aşırı yağ, şeker ve kaloriyi kesmeyi deneyin.

Yeterli Uyku Uyumak

Çok fazla veya çok az uyumak iştahınızı ve yüksek karbonhidratlı gıdalara olan isteğinizi artırabilir. Bu, kilo almanıza yol açarak kalp hastalığı gibi komplikasyon riskinizi artırabilir. Bu yüzden her gece yedi veya sekiz saat uyumaya çalışın. Uyku apneniz varsa tedavi etmek uykunuzu iyileştirebilir ve kan şekeri seviyenizi düşürebilir.

Aktif Olun: Egzersiz ve Diyabet

Hoşunuza giden bir şey seçin; yürümek, dans etmek, bisiklete binmek veya telefonda konuşurken sadece yerinde yürümek. Bunu günde yarım saat yapın; gerekiyorsa bunun üzerinde çalışın. Egzersiz, kardiyovasküler risklerinizi, kolesterolünüzü ve kan basıncı seviyenizi düşürmenize ve kilonuzu düşük tutmanıza yardımcı olabilir. Egzersiz ayrıca stresi azaltır ve diyabet ilaçlarını azaltmanıza yardımcı olabilir.

Kan Şekerinizi Günlük Olarak Takip Edin

Aslında kan şekeri seviyenizi kontrol etmek, sinir ağrısı gibi diyabet komplikasyonlarından kaçınmanıza veya bunların daha da kötüleşmesini önlemenize yardımcı olabilir. Bunu kontrol etmek aynı zamanda yiyeceklerin ve aktivitelerin sizi nasıl etkilediğini ve tedavi planınızın işe yarayıp yaramadığını görmenize de yardımcı olabilir. Doktorunuz hedef glikoz seviyesi aralığını belirlemenize yardımcı olabilir. Hedefinize ne kadar yaklaşırsanız kendinizi o kadar iyi hissedersiniz.

Stres Yönetimi

Diyabetiniz olduğunda, stres kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olabilir. Yapabildiğiniz kadar fiziksel veya zihinsel streslerden kurtulun. Başkalarıyla başa çıkmak için başa çıkma tekniklerini öğrenin. Tip 2 diyabetiniz varsa nefes egzersizleri, yoga ve meditasyon gibi rahatlama teknikleri özellikle etkili olabilir.

Tuza Hayır Deyin

Diyetinizdeki tuzu azaltın. Kan basıncını düşürmeye ve böbreklerinizi korumaya yardımcı olabilir. Tabağınızdaki yemeği tuzlamamak yeterli olmayabilir. Amerikalıların diyetlerindeki tuzun çoğu işlenmiş gıdalardan geliyor. Hazır yiyeceklerden kaçının ve mümkün olduğunca taze malzemeler kullanın. Yemek pişirirken tuz yerine otlar ve baharatlarla tatlandırın.

51 yaş ve üzeri yetişkinler ile yüksek tansiyonu, diyabeti veya kronik böbrek hastalığı olan kişiler, sodyum alımını ne kadar azaltabilecekleri konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır. Genel olarak diyabetli kişiler günde 2.300 mg’ın altına düşmelidir ancak doktorunuz daha düşük miktarlar önerebilir.

Çarpmalara ve Çürüklere Dikkat Edin

Diyabet enfeksiyon riskinizi artırır ve iyileşmeyi yavaşlatır; bu nedenle basit kesik ve sıyrıkları bile hızla tedavi edin. Yaranızı uygun şekilde temizleyin ve antibiyotikli krem ve steril bandaj kullanın. Birkaç gün içinde düzelmezse bir doktora görünün. Ayaklarınızı her gün kabarcık, kesik, yara, kızarıklık veya şişlik açısından kontrol edin. Çatlakları önlemek için onları nemlendirin.

Sigarayı Bırakın

Sigara içen diyabetli kişilerin erken ölme olasılığı, içmeyenlere göre iki kat daha fazladır. Sigarayı bırakmak kalbinize ve ciğerlerinize yardımcı olur. Kan basıncınızı düşürür ve felç, kalp krizi, sinir hasarı ve böbrek hastalığı riskini azaltır. Tütünü bırakma konusunda doktorunuzdan yardım isteyin.

Süper Besinleri Seçin, Aşırı Boyutlandırmayın

Tek bir diyabet diyeti yoktur. Ancak akılda tutulması gereken temel noktalar şunlardır: Meyveler, tatlı patates, omega-3 yağ asitleri içeren balıklar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi süper yiyeceklerin tadını çıkarın. Gıda etiketlerine bakın ve doymuş yağ ve trans yağlardan kaçının. Bunun yerine zeytinyağı gibi tekli ve çoklu doymamış yağları tercih edin. Kayıtlı bir diyetisyen size kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunabilir.

Doktor Ziyaretlerini Ayarlayın

Doktorunuzu yılda iki ila dört kez görmeyi hedefleyin. İnsülin kullanıyorsanız veya kan şekeri seviyenizi dengelemek için yardıma ihtiyacınız varsa, daha sık ziyaret etmeniz gerekebilir. Ayrıca yıllık fiziksel ve göz muayenesinden geçin. Göz, sinir ve böbrek hasarı ve diğer komplikasyonlar açısından incelenmelidir. Yılda iki kez diş hekimine görünün. Ve tüm sağlık hizmeti sağlayıcılarına şeker hastalığınız olduğunu söylediğinizden emin olun.

Yorum bırakın

Shopping Cart